Skip to main content

Bine te-am regăsit!

Cum ai petrecut această perioadă de Valentine’s Day? Noi am fost total îndrăgostiți… de reclamele de la Super Bowl de anul ăsta! 😍💘 Vom împărtăși câteva din preferatele noastre și cu tine de-a lungul acestui newsletter.

Plus alte noutăți din marketing, tech, crypto și business. Enjoy! 👇🏼


În ediția de azi:

  • Reclamele companiilor de crypto vin la Super Bowl!
  • Câteva aplicații care te vor ajuta să editezi Reels super simplu.
  • Like-uri peste tot! Încă puțin și vor veni și pe Instastories…
  • YouTube a devenit mai mare decât Netflix?!
  • De ce are toată lumea ceva cu advertiserii? Mai întâi Apple, acum Google.
  • Deep dive: cum știi că ai ales canalele potrivite pentru publicitate?
  • Playboy intră și el în Metaverse.
  • Veste antiglonț reciclate cu cap: ele devin mai nou baterii pentru mașini electrice.
  • Cu noul Tap to Pay de la Apple, plățile pe iPhone se vor face fără contact.

Citește totul mai jos, iar dacă ți-a plăcut, recomandă-ne și prietenilor tăi 📣. 


Digital & Media

🔸 Snapchat testează în modul beta reclame mid-roll (care se activează la jumătatea videoclipurilor) în stories. Venitul va fi împărțit cu acele Snap Stars ale platformei — persoane publice verificate sau creatori cu un număr mare de urmăritori.

🔸 Coinbase tocmai și-a făcut debutul la Super Bowl cu o remarcabilă reclamă cu cod QR, care a devenit repede populară: campania „Less talk, more Bitcoin” . A mers atât de bine încât site-ul Coinbase a picat din cauza traficului.

🔸 Derek Thompson a scris pe Twitter niște statistici care arată modul în care s-au schimbat sursele de venit ale New York Times. De exemplu, în 2020, noile abonamente au reprezentat 60% din venituri, dar în 2021, veniturile din non-știri (jocuri, puzzle-uri, gătit) au reprezentat 55% din creșterea abonamentelor.

🔸 Revista HBR (Harvard Business Review) a publicat un articol săptămâna aceasta despre modul în care brandurile de lux crează impresia de raritate în lumea digitală. Desigur, ei vorbesc despre NFT-uri și produse digitale. Articolul menționează că un „hanorac virtual NFT de la brandul Overpriced” s-a vândut cu 26.000 de dolari.

În mod clar, piața produselor digitale crește rapid. Citind despre NFT-uri sau avatare digitale poți afla cum doar într-o lume digitală ai putea crea o raritate artificială. Cu toate acestea, industrii întregi, cum ar fi diamantele, s-au bazat pe capacitatea de a crea deficit artificial de secole. În cele din urmă, este o poveste despre control. Când controlul a ceea ce constituie valoarea este în mâinile unui număr mic de oameni, deficitul va fi inevitabil.

🔸 Iată topul celor mai mișto aplicații de editat Reels. Pe primul loc se află, bineînțeles, InShot.

🔸 Instagram adaugă Stories Likes pentru a oferi mai multe insight-uri despre engagementul urmăritorilor.

🔸 TikTok lansează o nouă opțiune pentru reclamele de display, Instant Page, care va permite brandurilor să-și conecteze reclamele TikTok la un landing page nativ, construit chiar în platforma TikTok. Opțiunea este similară cu ”Instant Experience” oferită de Facebook Ads. Ce arată datele dintr-o testare beta:

  • timp de încărcare de până la 11 ori mai rapid decât un landing page normal pe site-ul brandului;
  • durata sesiunii de 4 ori mai mare;
  • rată de respingere cu 59% mai mică.

🔸 Este YouTube mai mare decât Netflix? Google a achiziționat YouTube pentru 1,65 miliarde de dolari în 2006, dar nu a publicat venituri separate pentru serviciul de streaming până în 2020. În ultimul trimestru, reclamele YouTube au adus venituri de 8,6 miliarde de dolari. Iată partea la care nu ne așteptam: anualizat, înseamnă venituri de 34 de miliarde de dolari, care a depășit Netflix – care a avut doar 30 de miliarde de dolari – pentru prima oară.

Ca un punct de comparație, un studiu asupra utilizatorilor Android a constatat că, în 2020, timpul mediu lunar petrecut pe YouTube a fost de 23 de ore (față de ~6 ore pentru Netflix). Între timp, YouTube însuși are mai mulți utilizatori activi (2.3B) decât orice altă rețea socială, în afară de Facebook-ul lui Zuck (2.7B). Și dacă tot suntem aici, iată o altă statistică interesantă: YouTube este al doilea cel mai mare motor de căutare din lume (îl poți ghici pe primul).

🔸 Luni, în timp ce industria era într-o mahmureală metaforică (și poate și literală) după Super Bowl, Facebook Meta a anunțat că va îmbunătăți raportarea conversiilor publicitare.

🔸 Google calcă pe urmele lui Apple și ia măsuri care să îngreuneze abilitatea advertiserilor de a targeta utilizatorii Android. Uite aici ce o să însemne asta pentru publicitari, dezvoltatori de aplicații și Facebook.

🔸 Twitter își extinde din nou opțiunile de bacșiș pentru creatori, cu adăugarea mai multor furnizori de plăți noi, aliniați cu entitățile regionale, pentru a ajuta mai mulți utilizatori să câștige bani din prezența lor pe Twitter. Pe lângă procesatori din diferite țări, au introdus și opțiunea adăugării adresei de Ethereum.

🔸 Twitter face următorul pas pentru a adăuga mai multă transparență in feed prin lansarea noilor bot labels, pe care dezvoltatorii le vor putea adăuga acum voluntar la conturile automatizate.

🔸 Oamenii iubesc discounturile; iar dacă ești client, e destul simplu – prețul scade cu 20% și obții o ofertă bună. Cu toate astea, ca retailer sau startup, matematica nu este în favoarea ta. Hai să vedem de ce.


Cum să alegi canalele de publicitate potrivite

Iată câteva dintre principalele canale de publicitate digitală pe care le poți alege (fără a include toate platformele din fiecare categorie):

– Căutare plătită
– Display
– Video
– Nativ
– Publicitate în aplicație
– Apple Search Ads
– Digital Out-Of-Home
– Social
– Shopping Ads
– Audio
– Metasearch Ads

Multe opțiuni aici… Deci, cum alegi cele mai bune locuri în care să-ți cheltuiești banii de publicitate? Să vedem care sunt elementele esențiale pe care trebuie să le cunoști atunci când alegi un canal:

1. Stabilește obiectivele de advertising ale brandului tău, apoi construiește o strategie. Multe branduri aleg canale de care cred că au nevoie, când de fapt obiectivele lor se potrivesc pe cu totul alte platforme (nu toată lumea are nevoie să facă reclame pe TikTok).

2. Bugetează în prealabil: stabilește-ți bugetul, apoi alocă-ți fondurile către diferite canale. Când vine vorba de experimentare, așteaptă-te ca bugetul tău să aibă spațiu de lucru.

3. Extinde-te: nu pune toate ouăle într-un singur coș! Gândește-te întotdeauna unde își petrece timpul online publicul țintă și diversifică mereu canalele publicitare, pentru a ajunge la el prin mai multe platforme relevante.

4. Research: încearcă să găsești cât mai multe repere din industrie pe fiecare canal pentru a estima intervalul de rentabilitate a cheltuielilor publicitare (ROAS).

The War Room a oferit o listă completă cu fiecare tip de reclamă pe care o poți face pe fiecare dintre aceste canale, așa că citește postarea lor completă, mai ales atunci când te gândești să setezi o campanie.


Business & Tehnologie

🔸 Autoritățile din Regatul Unit au confiscat 3 NFT-uri în asociere cu un caz de fraudă de 1,9 milioane de dolari, marcând prima dată când țara a confiscat non-fungible tokens.

🔸 Bateriile pentru mașini electrice fabricate din veste antiglonț reciclate pot oferi densitate de energie de 5 ori mai mare și pot dura 10 ani.

🔸 Viziunea „smart canvas” de la Google Workspace aduce o interfață fără pagini la Docs, corectare automată pentru Sheets și alte features noi.

🔸 Playboy dorește să intre în Metaverse, de la lansarea NFT-urilor până la planificarea unui Playboy Mansion digital.

🔸 Apple a anunțat că face niște update-uri la AirTags cu scopul de a reduce stalking-ul. Modificările vor fi implementate într-o lansare cu mai multe faze.

🔸 Samsung a încercat să găzduiască un eveniment în Decentraland, o lume virtuală în care utilizatorii explorează prin intermediul avatarurilor. A fost un dezastru.

🔸 Heather Morgan și Ilya Lichtenstein și-au dorit să fie celebri. Acum, după ce cuplul a fost acuzat că a spălat miliarde de dolari crypto, cei doi au primit ceea ce și-au dorit.

🔸 Apple a anunțat Tap to Pay – o nouă funcție care permite iPhone-urilor să ofere și să primească plăți fără contact(practic, transformă iPhone-ul într-un POS). De asemenea, Apple spune că Stripe va fi primul său partener de plată, dar că totuși intenționează să se asocieze și cu alții.


Super Bowl Ads 🏈

Yep. Mult așteptatele reclame de la Super Bowl sunt aici. De unde să începem? Hai să începem cu preferatele noastre:

Coinbase – QR Code 🟨

1 minut de intrigă. De ce plutește un cod QR în jurul ecranului? Milioane de telespectatori de pe tot globul l-au accesat până la urmă, până când serverele s-au prăbușit. Aceasta a fost o lecție de inginerie socială pentru Super Bowl, care a declanșat dorința noastră primordială de a ȘTI.

FTX – Don’t Be Like Larry David ❌

În reclamă, celebrul comediant Larry David batjocorește marile inovații ale umanității. Roata, declară el, este „a miss”. Îi spune lui Thomas Edison că becul lui „stinks”. Încearcă să rupă Declarația de Independență în timp ce țipă la părinții fondatori că democrația e ridicolă. Reclamă se încheie cu domnul David respingând FTX, platforma de cryptocurrency exchange, și apoi un avertisment: „Don’t be like Larry. Don’t miss out on the next big thing.”

Planters Deluxe Mixed Nuts – Feed The Debate 🥜

Reclama prezintă o ceartă între Ken Jeong și Joel McHale, foști co-staruri în sitcomul NBC Community. Ken mănâncă nucile una câte una, iar Joel le amestecă. Când își pun mica dezbatere pe social media, se declanșează revolte în întreaga țară. Se încheie cu replica: „Cine ar fi știut că America se va destrăma din cauza unei diferențe de opinie relativ minore?” Well played.