Skip to main content

Bine te-am regăsit!

După o bună bucată de vreme în care nu ai primit de veste din partea noastră, iată-ne din nou cu forțe proaspete în inbox-ul tău.

Ca de obicei, ți-am pregătit mai jos o selecție de știri din digital, media, business, tech, marketing, binecunoscutul deep dive și o campanie extrem de ingenioasă.


În ediția de azi:

  • Spotify s-a mutat în casă nouă. Pe Camp Nou.
  • Când ți-ai printat ultima dată rujul?
  • Primele NFT-uri de utilitate publică de la Sanopass.
  • Un infografic despre Bitcoin.
  • 123. De noi emojis de la Apple.
  • Se lansează Rossgram pe 28 martie.

Deep Dive:

  • Meta Parental Controls

Dacă ți-a plăcut, nu uita să ne recomanzi și prietenilor tăi📣. 


Digital & Media

🔸Facebook testează un nou design pentru varianta web a aplicației. Cu focus pe feed și prezența unui meniu restrâns care cuprinde și butoanele dedicate pentru profil sau Facebook Messenger.

🔸Instagram a lansat noi opțiuni pentru moderarea comentariilor primite în timpul unui live. Astfel, utilizatorii au posibilitatea de a adăuga noi moderatori cu scopul de a menține un limbaj decent în discuția de pe chat.

🔸WhatsApp va introduce în viitor o opțiune de tip „Polls” pentru grupuri.

🔸Twitter testează „Shops” în Statele Unite ale Americii cu un număr limitat de useri. Retailerii pot lista până la 50 de produse în aplicație..

 


Before you move on:

Keedoozle, primul magazin automat din lume. Echivalentul din 1949 al caselor automate de marcat din hypermarketurile de astăzi.

🔸LinkedIn a lansat o opțiune prin vom putea motiva pauzele dintre două joburi. Se numește „Career break” și este disponibilă la nivel global, deci și în România.

🔸TikTok implementează un program pilot prin care le va oferi companiilor de criptomonede să plaseze reclame pe rețeaua de socializare.

🔸Google a introdus alerte pentru raidurile aeriene pe telefoanele cu sistem de operare Android deținute de cetățenii ucrainieni.

🔸Substack a lansat o aplicație prin care avem posibilitatea de a citi newsletterele create prin intermediul acestei platforme. Mai mult, aceasta oferă și recomandări prin conectarea contului de Twitter.

🔸 Apple a lansat 123 de noi emojis odată cu ultima versiune a sistemului de operare iOS (15.4).


Business & Tech

🔸 Sanopass și Elrond vor lansa pe 1 aprilie Sano Cubs, o colecție de 10.000 de NFT-uri care, pe lângă componenta de artă digitală, vor oferi și o serie de beneficii deținătorilor:

• un abonament complet de sănătate (medical + fitness);
• conținut exclusiv dezvoltat direct de medici, antrenori de fitness, nutriționiști și experți în domeniu;
• în a doua parte a anului 2023, deținătorii vor avea posibilitatea de a achiziționa direct servicii de wellness.

🔸 Uber a introdus o suprataxă cuprinsă între 45 și 55 de cenți pentru clienții din Statele Unite ale Americii din cauza creșterii prețurilor la carburanți. Decizia este valabilă și pentru șoferii care conduc mașini electrice.

🔸 Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a semnat primul ordin executiv cu privire la reglementarea pieței de criptomonede de pe teritoriul SUA. De asemenea, prin această lege, Casa Albă a pus și bazele emiterii unei monede digitale americane.

🔸 Yves Saint Laurent și L’Oreal au lansat „Sur Mesure”, un gadget prin care femeile își pot crea (printa) propriul ruj. Imprimanta pune la dispoziție peste 4000 de nuanțe.

🔸 Internauții folosesc platforme online de recunoaștere facială pentru a identifica soldații ruși și ceceni. Prin această metodă aparent simplă a fost identificat de un cetățean și Hussein Mezhidov, un comandant cecen, apropiat al lui Ramzan Kadyrov.

🔸 Spotify a anunțat oficial parteneriatul cu FC Barcelona, care va deveni din iulie anul acesta și sponsorul principal al echipei catalane. Durata contractului este de patru ani, are o valoare de 280 de milioane de euro și include redenumirea stadionului Camp Nou în Spotify Camp Nou.

🔸 Amazon explorează nișa de social audio prin  AMP. Aplicația care va permite utilizatorilor să pună muzică și să primească apeluri telefonice în timpul unui room.

🔸 Mark Zuckerberg a confirmat la SXSW – South by Southwest, unul dintre cele mai importante evenimente de digital și media la nivel global, prezența NFT-urilor pe Instagram.

🔸 Un grup de antreprenori din Federația Rusă conduși de Alexander Zobov și Kirill Filimonov vor lansa pe 28 martie Rossgram, alternativa Rusiei la Instagram.

🔸 Infografic: Emisiile de carbon produse de minarea bitcoin vs. celelalte domenii de activitate.

Deep Dive: Meta Parental Controls

Meta a lansat pentru Facebook, Instagram și Oculus Quest mai multe opțiuni prin care părinții pot controla într-un mod mai eficient activitatea zilnică a copiilor lor astfel:

Family Center pe Facebook

Hubul prin intermediul căruia părinții pot accesa instrumentele de supraveghere; în același timp conține și materiale educaționale sub formă de articole de specialitate, videoclipuri, tutoriale și sfaturi de la experți de top despre gestionarea conturilor de Facebook și Instagram.

Supervision Tools pe Instagram

Conține un set de instrumente de supraveghere parentală care le permite părinților să vadă cât timp petrec copiii lor pe Instagram. De asemenea, aceștia vor primi actualizări și notificări despre conturile urmărite de copiii lor, respectiv despre conturile care îi urmăresc.

Supervision Tools pe Quest

Meta a prezentat o serie de parental controls și pentru platforma de realitate augmentată Oculus Quest:

  • Blocarea automată a aplicațiilor neadecvate pentru vârstă;
  • Extinderea opțiunii de deblocare prin pattern pe dispozitivele specifice;
  • Instrumente de supraveghere a activității copiilor pentru părinți.

 


Loteria știrilor necenzurate

Există o rază de speranță pentru trusturile independente de presă în statele în care cenzura este literă de lege? Există dacă ești suficient de creativ pentru a scoate adevărul la iveală.

Organizaţia Reporteri fără Frontiere a găsit o metodă prin care oamenii din țări precum Turcia, Rusia, Brazilia și nu numai pot să afle adevărul despre evenimentele care se petrec atât pe plan național, cât și internațional prin intermediul numerelor extrase de loterii.

Exemplu: Dacă ești în Rusia și ai acces la Twitter prin VPN, poți căuta „133524230125” pe rețeaua de socializare și vei putea citi știrile despre conflictul militar din Ucraina în varianta necenzurată.