Bine te-am regăsit!
Astăzi, de ziua lui Leonardo DiCaprio, facem noi cinste cu acest newsletter cu știri din marketing, business și tech.
„Dar, dragă echipă The Buzz, ce legătură are?”
Nu ne putem scoate din minte faimoasa replică din filmul The Wolf of Wall Street, „Sell me this pen!” Așa cum personajul său oferea lecții de vânzări, așa sperăm și noi să continuăm în aceeași notă cu marketingul. 😁 Șiii… acțiune! 🎬👇🏼
În ediția de azi:
- Te-ai întrebat vreodată cum ar arăta TikTok pe televizor? A venit răspunsul mai devreme decât am fi crezut.
- Twitter a făcut în 12 luni 3.7 miliarde de dolari. Doi streameri din China au adus vânzări în valoare de 3.2 miliarde de dolari în 12 ore pe stream. Cam cât venitul Twitter.
- Cum să faci din Wikipedia un super tool de conținut și SEO.
- Efectul IKEA: cum apreciezi mai mult un lucru pe care ți-ai pus amprenta.
- Nike pregătește haine virtuale pentru metaverse.
- Se pare că Florin Cîțu are admiratori în Vietnam. 😆
- Apple sacrifică producția iPad pentru producția iPhone 13.
- Google Search ne-a învățat cu mentalitatea de „un singur răspuns este cel adevărat”. Dar există și alte moduri de a afla răspunsuri pe net.
Digital & Media
🔸 Credeai că s-au terminat știrile cu rebrandingul Facebook în Meta? Ei bine, a fost lansată prima campanie Meta. Creată intern cu ajutorul lui Droga5, reclama prezintă un tablou care prinde viață.
🔸 TikTok este acum accesibil pe dispozitivul Fire TV de la Amazon. Potrivit The Wall Street Journal, colaborarea este o mare oportunitate pentru TikTok. Aplicația are deja mai mult de 1 miliard de utilizatori lunar, dar pentru a se extinde va trebui să găsească noi segmente de public.
Ecranul televizorului oferă o șansă pentru utilizatorii TikTok mai tineri să împărtășească videoclipuri virale cu acei membri ai familiei mai puțin cunoscători de tehnologie.
Există, totuși, o șmecherie. O mare parte din magia TikTok nu se poate traduce pe ecranul televizorului.
Dimensiuni: TikTok este optimizat pentru o experiență mobilă verticală. Televizoarele sunt în mod implicit pe orizontală, ceea ce lasă marginile acelea neatrăgătoare de ambele părți ale videoclipului.
Fără swipe: utilizatorul TikTok petrece în medie 52 de minute pe zi în aplicație, încurajat de experiența infinită de swipe a telefonului. Pe Fire TV, dai click pe un controller, echivalent cu schimbarea canalelor.
Nepersonalizat: TikTok este cunoscut pentru algoritmul său ciudat de precis, care oferă utilizatorilor exact ceea ce își doresc. Deoarece televizorul este o experiență comună, recomandările nu vor fi la fel de exacte.
Fără comentarii: una dintre cele mai delicioase părți ale aplicației TikTok este secțiunea de comentarii (exact, utilizatorii TV nu pot comenta).
🔸 Unde mai poți afla informații despre ceva anume dacă nu există pe Wikipedia? Shivar Web a explicat cum să folosești Wikipedia ca instrument de conținut și SEO. Sfaturile noastre preferate:
- Găsește articole Wiki referitoare la conținutul tău care nu au citate incluse și vezi dacă link-urile tale pot fi de ajutor.
- Cercetarea subiectelor este mult mai ușoară atunci când poți ajunge la terminologia potrivită.
- Crearea unei pagini Wikipedia pentru organizația ta ar putea fi o mișcare bună pentru a susține eforturile de SEO.
🔸 La suprafață, Microsoft și Meta (aka Facebook) nu ar putea fi mai diferite. Suita Office de la Microsoft este locul unde mergi pentru a lucra, iar platformele Facebook reprezintă locul unde mergi pentru a pierde timpul.
Dar ambele companii sunt de acord asupra unui lucru… metaverse-ul e pe drum. Săptămâna trecută, Facebook a devenit Meta și și-a conturat viziunea pentru metaverse-ul în devenire. Săptămâna aceasta, Microsoft și-a anunțat propria intrare în metaverse, iar viziunea sa timpurie seamănă mult cu cea Meta.
🔸 Specialiștii în marketing susțin că Facebook nu este o platformă de marketing la fel de fiabilă precum era înainte. Acest lucru se datorează nu numai lipsei de date de raportare primite după actualizarea iOS 14.5 de la Apple, ci și din cauza faptului că este mult mai dificil să atribui datele rămase diferitelor categorii demografice.
Mulți specialiști în marketing încep să caute un mix mai divers de rețele sociale datorită impactului iOS 14.5 asupra funcționalității Facebook ca platformă de marketing și analiză.
🔸 Dacă ai văzut Dune, probabil te-ai întrebat de ce Zendaya era promovată ca fiind unul dintre starurile principale ale filmului, deși apare pe ecran pentru doar 7 minute în total. Știi cu cât a fost plătită actrița pentru cele 7 minute? Doar 300 de mii de dolari. Ți se pare mult? Și nouă, dar am descoperit un studiu interesant despre actorii de la Hollywood care face ca suma asta să aibă ceva mai mult sens.
Tabelul de mai jos arată starurile principalelor filme din 2021 alături de banii pe care i-au încasat de pe urma acestora, engagementul total generat de titlurile cu numele lor între noiembrie 2020 și noiembrie 2021 și cea mai importantă statistică: Costul per engagement.
Ei bine, conform acestui grafic realizat de BuzzSume, Zendaya a meritat toți banii, ca să zicem așa, pentru cele 7 minute de screen time, ea aducând cel mai bun cost per engagement filmului în care a jucat.
🔸 Recentele plângeri împotriva Google susțin că framework-ul Accelerated Mobile Pages (AMP) lansat de companie, despre care aceasta susținea că va „îmbunătăți dramatic” performanța web-ului mobil atunci când a fost lansat în 2015, a fost de fapt o schemă de constrângere a editorilor să folosească formatul pentru a putea limita sumele necheltuite din publicitate pentru propriile exchange-uri de ads.
Plângerea, care este condusă de statul Texas în numele a 16 state în mare parte republicane, merge atât de departe încât susține că Google a redus chiar și viteza de încărcare a paginilor care nu foloseau AMP pentru a oferi un avantaj competitiv pentru AMP.
🔸 Dan Ariely, faimosul autor al cărții „Irațional în mod previzibil” a publicat acum ceva timp un studiu despre Efectul IKEA. Cum apreciezi mai mult un lucru atunci când îl asamblezi singur.
🔸 Nike se pregătește în liniște pentru metaverse. Compania a depus 7 aplicații de marcă înregistrată, în timp ce se pregătește să intre în horă. Ca parte a aplicațiilor, compania și-a exprimat intenția de a produce și vinde adidași și îmbrăcăminte accesibile doar virtual.
🔸 Dacă te întrebai cum de a făcut Florin Cîțu peste noapte un asemenea engagement pe Facebook, stai liniștit, intuiești bine. Nu sunt prietenii tăi. Nici măcar români nu sunt. Mai degrabă vietnamezi. Se pare că premierul și-a cumpărat like-uri din Rusia și Vietnam pentru contul de Facebook, pentru a da impresia că este foarte simpatizat, lucru nu foarte greu de intuit din moment ce comentariile sunt pline de critici. Dacă ai chef să râzi pe temă, recomandăm această pagină de Facebook de c a t e r i n c ă.
🔸 Google Search organizează modul în care miliarde de oameni gândesc despre fapte și date și, de ani de zile, a mers în jurul unui principiu numit „un singur răspuns adevărat”: ideea că majoritatea oamenilor caută cel mai bun răspuns într-un fragment mai degrabă succint. Dar acesta nu este singurul mod în care oamenii pot naviga pe web.
You.com, platformă fondată de doi foști angajați Salesforce, încearcă ceva diferit: un motor de căutare construit pe baza sortării și comparării rezultatelor.
🔸 Săptămâna aceasta, aplicația Netflix pentru iOS începe testarea unui nou feed pentru copii, care este conceput să afișeze clipuri scurte preluate din biblioteca sa de conținut pentru copii, spune Bloomberg News. Funcția Kids Clips folosește o interfață similară cu TikTok sau Instagram Reels în încercarea de a scoate la suprafață conținut adecvat pentru copii.
2 streameri din China au vândut produse în valoare de 3 MILIARDE de dolari într-o zi
Nu, nu există nicio greșeală în acest titlu, este vorba doar de Live Streaming Wars. Doi streameri au vândut mai mult în jumătate de zi decât aproape TOATE CÂȘTIGURILE TWITTER DINTR-UN AN ÎNTREG. De fapt, să-ți dăm puțin context, nu? Doi adolescenți chinezi au vorbit în fața unui telefon timp de 12 ore sub diferite forme și au generat vânzări mai mari decât toate companiile de mai jos:
Câți bani au făcut?
Ei bine, conform Forbes, acești influenceri fac în medie 20% din prețul produsului pentru vânzarea bunurilor, astfel:
Doar 300 de milioane de dolari pentru vânzarea unor produse de brand obișnuite. Ce fel de produse, întrebi? Ei bine, Austin Li (Li Jiaqi) a vândut produse de la loțiuni Shiseido până la Apple AirPods, în timp ce Viya a vândut produse de înfrumusețare, haine și, surprinzător pentru noi, chiar și săpunul Dove.
Înainte să spui că e o întâmplare, uite ce au făcut anul trecut: aproape 1/3 din totalul pe care l-au făcut anul acesta. Deci, în 2020, au vândut puțin peste un miliard și anul acesta au făcut vânzări de 3 miliarde de dolari.
Cât de mare este această piață?
Austin Li transmite live în fiecare zi celor 20 de milioane de ”prieteni apropiați”. Este mai mare decât orice live stream înregistrat al unui influencer din SUA. Dar stai, asta nu e tot. Au raportat că 250 de milioane de oameni au apărut în timpul transmisiunii live din acest an de „Ziua cumpărăturilor”.
Care este rostul? Habar nu avem. Bănuim că poți să câștigi bani făcând aproape orice zilele astea. Dar, totodată, credem că această piață este fascinantă și ne gândim „oare ce ne va rezerva viitorul?”
Ce este live streaming?
Live streaming este un pic spectacol de varietăți, un pic de reclamă, un pic de group chat – China a creat acest format în timpul pandemiei și este cel mai promovat în timpul „Singles’ Day” (chiar atăzi, 11 noiembrie, în China este o zi în cinstea persoanelor care nu sunt într-o relație romantică, sărbătorită în special prin cumpărături), care este, practic, Black Friday pe steroizi.
Cumpărătorii pot da click pe un icon din live stream pentru a vizualiza produsele prezentate, pentru a căuta în lista de produse și pentru a cumpăra produsul fără a părăsi vreodată transmisia.
Iar treaba asta arată cam așa:
Aici oamenii cad în „capcanele” folosite pentru creșterea vânzărilor:
- raritate, aka disponibilitate limitată a produselor;
- exclusivitate, aka nu toată lumea poate intra și vedea imediat;
- durată limitată, aka oferte valabile „doar” 12 ore sau numărătoarea inversă în care streamerul strigă „3, 2,1 GO!!!” iar oamenii se grăbesc să cumpere produsul.
Business & Tehnologie
🔸 Primarul ales al New York-ului, Eric Adams, a anunțat că vrea să-și ia primele trei salarii în bitcoin și intenționează să facă din New York centrul industriei crypto.
🔸 Elon Musk a făcut zilele trecute un poll pe Twitter și a pus oamenii să aleagă dacă ar trebui să își vândă o parte din acțiunile deținute de el la Tesla sau nu. Toată lumea discută despre asta, dar există un motiv mult mai important pentru care el a decis să facă publică această mișcare. Iată aici explicația detaliată.
🔸 Google News se va relansa în Spania, după eliminarea plăților obligatorii către ziare. Aplicația s-a închis în 2014 în Spania, după ce țara a decis că gigantul tehnologic american ar trebui să plătească ziarelor spaniole o taxă lunară pentru conținut.
🔸 Apple a anunțat planurile de a reduce producția de iPad cu 50% pentru a folosi cipurile la iPhone 13.
🔸 Cel mai recent set de tastatură și mouse Logitech este super drăguț, colorat și gata pentru TikTok. Ne cam dor ochii când ne uităm la el, dar recunoaștem că este visul oricărui otaku.
🔸 În timp ce bateriile cu litiu-ion sunt astăzi standard în industrie pentru vehiculele electrice, producătorii de automobile pariază pe companiile care se întrec pentru a dezvolta „Sfântul Graal” al puterii vehiculelor electrice: bateriile cu litiu-metal.
Până acum, nimeni nu a pus o baterie litiu-metal într-o mașină, dar o companie spune că s-a apropiat de acest obiectiv.
De ce contează: bateriile cu litiu-metal sunt mult mai ușoare decât bateriile cu litiu-ion folosite astăzi în vehiculele electrice. Cu o densitate de energie mai mare, aceste baterii ar putea oferi o autonomie mai mare și o încărcare mai rapidă – capabile să meargă între 500 și 600 de mile cu o singură încărcare (comparativ cu o gamă largă de vehicule electrice care au o autonomie de aproximativ 400 mile) și să reducă timpul de încărcare de la ore la minute.
🔸 Europol a arestat 7 hackeri suspectați că au coordonat peste 7.000 de atacuri cu ransomware în 2019.
🔸 Robinhood a spus că informațiile personale a peste 7 milioane de conturi au fost accesate în timpul unei scurgeri de informații, dar informațiile personale cum ar fi Social Security Numberul, conturile bancare și cardurile de debit nu au fost expuse.
🔸 China a cerut familiilor și guvernelor locale să se aprovizioneze cu necesitățile zilnice, pentru că țara aplică restricții stricte menite să reducă o serie de focare de Covid.
Campanii Cool: 🧀 Free samples?
Nu prea ai cum să faci asta în cazul cumpărăturilor online… sau ai? Conform unei cercetări realizate de Sampling Effectiveness Advisors, 73% din consumatori cumpără un produs după ce îl încearcă. Dar cum oamenii au început să comande mai mult online, și oportunitatea de free sampling a scăzut. Câteva branduri au reușit totuși să facă asta acum câțiva ani.
Spre exemplu, Glade, lucrând cu Walmart, a umplut pernele de ambalare folosite pentru protejarea produselor cu odorizant. Dacă spărgeai perna, simțeai parfumul Glade. Vânzările au crescut cu 83%. Creativii din spatele campaniei Scent by Glade sunt cei de la agenția Ogilvy Chicago.
Un alt exemplu este Laive, o companie de lactate peruană care trimite șoferi pe scuter să urmărească acele comenzi ale restaurantelor italienești până la adresa finală și să ofere consumatorului o mostră gratuită de parmezan la domiciliu (McCann Worldgroup, Lima).
Andrei David este fondatorul agenției digitale ADACITY și are peste 10 ani de experiență în marketing digital. El este specializat în crearea de strategii de marketing eficiente, generarea de lead-uri și performance marketing. Andrei este cunoscut pentru obținerea unor rezultate excelente pentru clienți din domenii ca Real Estate, Medical sau Media.