Skip to main content

Te-au supărat ploile din ultima perioadă? 😒 Știm… nici noi nu am fost în cea mai bună formă. Însă am profitat de această perioadă și ne-am reîntors la piesele de teatru la care nu am putut merge în ultimul an. Pentru a vedea calendarul detaliat al pieselor de teatru din România și pentru a afla cât mai multe informații despre piese, actori sau teatre, noi folosim Theatrum.ro. Aruncă o privire și planifică-ți ușor următoarea ieșire la teatru. Un mic disclaimer: noi l-am dezvoltat și lucrăm din greu la el în continuare. Dacă ai sugestii referitoare la platformă scrie-ne ✍🏼.

Revenind la ale noastre, e joi, e timpul pentru cele mai noi informații din marketing și tech. 📰 Săptămâna aceasta am parcurs alte zeci de articole și le-am ales pe cele mai interesante pentru tine. Lectură plăcută!

 

În ediția de azi:

 • Jocul video care poate combate malnutriția în rândul copiilor.
 • Xbox lansează în premieră mini frigidere.
 • Spotify a lansat propriul Clubhouse. Se numește Greenroom.
 • Primul spot turistic, printr-un joc video.
 • Pentru a promova Sweet Tooth, Netflix a plimbat prin Los Angeles un copil hibrid.
 • Cum să obții abonați pe YouTube în mod organic
 • Când schimbi ceva, nu o face brusc. Folosește principiul MAYA în marketing.
 • Netflix colaborează cu legendarul Steven Spielberg.
 • Află cum să scrii texte pentru anunțurile de pe Amazon.
 • Poți să conduci acum un Volkswagen direct pe Pinterest.
 • Travala, un fel de Airbnb, dar cu crypto.

Marketing

 • De ce sunt datele importante pentru strategia de social media? Companiile mici au performanțe mai bune, iar opiniile consumatorilor sunt un motor pentru strategiile brandului. Ideal, ar trebui să organizezi datele în funcție de următoarele: owned media, paid media, earned media, industrie și competiție. Află mai multe în ghidul acesta, cu siguranță te va ajuta.
 • Facebook a anunțat că va începe să testeze reclame care vor apărea în dispozitivele Oculus VR.
 • 7 lectii inspirate de la Amazon despre cum să scrii texte convingătoare:
  1. 30 de cuvinte sau mai puțin în propoziție. Propozițiile ar trebui să se concentreze pe o singură idee.
  2. Înlocuiește adjectivele cu date. Exemplu: transformă „vânzările au crescut considerabil” în „vânzările au crescut cu 40%”.
  3. Evită cuvintele vagi precum „poate”, „cred”, „posibil”. Nu comunică nimic și sunt plictisitoare.
  4. Testul „și ce?” Recitește ce ai scris și pune-ți întrebarea asta. Are sens? Oferă valoare? Poate cititorul să înțeleagă și să învețe?
  5. Fii cât mai obiectiv.
  6. Evită jargonul și acronimele. Fii cât mai ușor de înțeles, mai ales pentru clienții noi.
  7. Forma propozițiilor: subiect-predicat-complement. Despre cine/ce scrii? Ce face? Cum sau asupra cui se răsfrânge acțiunea? Exemplu: Un membru Amazon Prime (subiect) a scris (predicat) o recenzie de 5 stele (complement).
 • „Am văzut milioane de oameni care și-au compromis conturile de Facebook folosind engagement fals, cumpărat de pe diferite platforme.” Sophie Zhang, fostă angajată la Facebook, a devenit o whistleblower după ce a petrecut peste doi ani și jumătate încercând și nereușind să repare Facebook din interior. Citește-i povestea aici.
 • Volkswagen face echipă cu Pinterest pentru a promova primul său vehicul complet electric, SUV ID.4. Astfel consumatorii vor avea parte de o experiență virtuală, inclusiv posibilitatea de a scoate mașina la un „test drive”, folosind vizualizarea la 360 de grade.
 • Lifepack este o companie care realizează un aliment terapeutic de tip ready-to-use, care ar putea ajuta la combaterea malnutriției copiilor și la salvarea de vieți. Ca majoritatea organizațiilor nonprofit cu o soluție importantă, le este foarte greu să determine oamenii să le pese. Iar soluția lor la această problemă a fost inspirată.
  Organizația a realizat un joc video retro și apoi l-a promovat jucătorilor și dezvoltatorilor de jocuri. Spre deosebire de alte organizații nonprofit, obiectivul lor nu era să te determine să donezi pentru cauza lor. În schimb, au dorit ca dezvoltatorii de jocuri să îi includă ca o opțiune caritabilă pentru achizițiile din joc. Aceasta a fost, cu alte cuvinte, una dintre cele mai inteligente idei de marketing B2B (business to business).
 • lifepack joc malnutritieSurprinzător, Google a renunțat la o politică veche de aproape 3 ani care interzicea reclamele la exchange-urile de criptomonedeReclamele la platforme de criptomonede sunt acum permise, iar odată cu acest lucru deja sunt raportate și creșteri ale scam-urilor promovate. 
 • Avem rețeta pentru a fi cel mai bun storyteller de pe Instagram! Acest articol îți arată 32 de trucuri și features pentru Stories. Află cum să te folosești de culori, să faci conținutul tappable și să arate și într-un mare fel, să te joci cu fonturile și muzica, să acoperi hashtagurile inestetice și muuulte altele.
 • Facebook publică un nou raport cu factorii cheie care influențează achizițiile online: conveniență, varietate, preț și serviciu.
 • YouTube va interzice alcoolul, jocurile de noroc și anunțurile politice în plasamentele din Masthead.
 • Twitter lansează o nouă serie de insights care analizează cele mai recente tendințe în mass-media și entertainment.
 • Google lansează Search Console Insights, care este conceput pentru a ajuta administratorii de site-uri să înțeleagă ce conținut rezonează cel mai bine cu publicul lor și cum îl găsesc. Datele din SCI sunt bazate pe informații colectate atât din Search Console cât și din Analytics.
 • Apple a dezvăluit informații despre Mail Privacy Protection, o nouă caracteristică ce restricționează serviciile de e-mail și advertiserii de la colectarea informațiilor despre utilizatorii săi.

Cum să obții abonați YouTube în mod organic: 15 sfaturi


🔔 Roagă spectatorii să se aboneze. Câteodată audiența ta are nevoie de un reminder.

😏 Încheie videoclipul divulgând lucrul la care o să lucrezi în continuare, ca un fel de teaser.

🕘 Verifică-ți contul Google pentru a vedea dacă ți se permite să creezi content mai lung de 15 minute.

👋🏼 Interacționează cu publicul tău și construiește o comunitate. Răspunde la comentarii. Dacă creatorii se abonează la canalul tău, urmărește-i înapoi și vizionează-le videoclipurile. Dacă ești destul de atent, audiența ta îți va oferi o mulțime de idei de content.

🎨 Creează un branding eficient pentru canal: designul bannerului, logo-ul contului, descrierea canalului, URL personalizat.

🏅 Adaugă un trailer de canal personalizat. Setările de personalizare YouTube îți permit să profiți la maximum de spațiul video prezentat în partea de sus a paginii canalului. Poți alege să afișezi un videoclip pentru abonații deja existenți și altceva pentru cei neabonați.

🍿 Evidențiază thumbnail-urile. Gândește-te la asta ca la un mini poster de film. Este prima și cea mai bună șansă de a convinge pe cineva să dea click pe videoclipul tău.

👉🏻 Folosește tool-urile de abonare în videclipurile tale: ecranul final, brand watermark.

🎬 Gândește în termeni de playlisturi. Playlisturile sunt o modalitate excelentă de a crește timpul de vizionare al canalului. La fel ca o serie Netflix, se va reda automat un set de videoclipuri într-o ordine stabilită.

🖼️ Prezintă-ți strategic conținutul pe pagina canalului. Din zona de ”Aspect” din YouTube Studio, poți adăuga până la 12 secțiuni pe pagina principală a canalului tău. Asta îți permite să pui cel mai bun conținut chiar în fața oamenilor, astfel încât noii vizitatori să îți vadă cele mai bune creații.

🏆 Organizează un concurs. Pași-cheie: să alegi un premiu care contează pentru publicul tău și să le ceri spectatorilor să se aboneze și să activeze notificările pentru a participa.

📆 Postează videoclipuri constant, ține-te de un program fix. Oamenii se abonează la un canal pentru că vor să vadă conținut nou de la creator. În calitate de creator, sarcina ta este să oferi conținut consistent, de calitate, care să mențină abonații implicați și să încurajeze noii spectatori să se implice.

👏🏼 Adu-ți pe canal și publicul din alte rețele sociale. Asta înseamnă crossed-promotion pe Twitter, Instagram, Pinterest, Facebook – oriunde ai deja o comunitate de fani. Și e atât de ușor: încurajează oamenii să vadă canalul tău de YouTube în biografia de pe Instagram sau Twitter. Sau postează pe Story un teaser al celui mai recent videoclip. Iar un simplu Swipe Up face minuni.

🔑 Caută cuvinte cheie pentru titluri, descrieri și hashtag-uri. Cuvinte care au legătură cu subiectul, cuvinte pe care oamenii deja le caută pe YouTube, cuvinte care chiar te-ar putea inspira pentru următorul video.

🤝 Colaborează cu alți creatori. Folosește-ți conexiunile pentru a găsi alți creatori YouTube cu care să colaborezi, astfel încât să vă puteți folosi reciproc publicurile. La urma urmei, publicul tău are încredere în recomandările tale, iar publicul lor are încredere în recomandările lor.

Dacă vrei să afli în detalii despre cum funcționează adunarea subscriberilor organici pe YouTube, poți găsi multe informații valoroase în acest articol.


Business & Tehnologie

 • Creștere incredibilă. ByteDance, compania-mamă a TikTok, a înregistrat anul trecut un profit brut crescut cu 93%, la 19 miliarde de dolari. Acum, veniturile anuale ale companiei au crescut la 34,3 miliarde de dolari.
 • Ediția din 2021 a clasamentului Global Liveability spune că Auckland este cel mai bun oraș din lume datorită răspunsului puternic la pandemia de COVID-19. Osaka, Adelaide, Tokyo și Wellington completează topul celor 5 orașe cu cele mai bune condiții de trai.
 • Google a făcut Workspace disponibil pentru toată lumea gratuit. Asta va permite conturilor personale de Gmail să includă și funcțiile Chat și Rooms, feature care va fi numit în curând Spaces. Dacă ai observat o ușoară schimbare la logo-ul Gmail, înseamnă că acum vezi Google Workspace înlocuind clasicul branding Gmail
 • Site-ul de booking travala.com câștigă deja 1 milion de dolari pe săptămână, dintre care mai mult de 70% plătiți în crypto. Noul său sistem Dtravel este un concurent Airbnb bazat pe blockchain și crypto.
 • Slack a anunțat o nouă funcție, Scheduled Send, care – așa cum sugerează și numele – va permite utilizatorilor să programeze la o anumită dată și oră mesajele pe care vor să le trimită.
 • Compania de producție a lui Steven Spielberg, Amblin Partners, se îndreaptă spre viitorul entertainmentului cu un nou deal cu Netflix. Compania a acceptat să producă două sau mai multe filme pe an pentru platforma de streaming, dintre care unele ar putea fi regizate chiar de Spielberg. Într-un interviu din 2018, Spielberg a spus despre Netflix: „Cu siguranță, dacă este un show bun, meritați un Emmy, dar nu un Oscar”. Anul acesta, platforma a primit 36 de nominalizări la Oscar.Și Netflix vrea mai mult. Compania intenționează să lanseze 70 de filme în 2021 – ceea ce poate părea prea ambițios, dar companiile de streaming sunt într-o cursă acerbă pentru a difuza cel mai mult și bun conținut.
 • Noul Xbox a fost criticat pentru că arăta ca un frigider, așa că Microsoft a făcut mini-frigidere Xbox.
 • McKinsey (firma de consultanță în management) tocmai a lansat un raport cu topul trendurilor din domeniul tehnologiei. Raportul a analizat foarte multe date atât din industria de venture capital, cât și din zeci de conversatii cu lideri din tehnologie. S-a ajuns la concluzia că pe aceste trenduri va fi accentul în următoarea perioadă.

 • Principalele actualizări de confidențialitate Apple ale iOS 15:
  📩 Apple va permite oamenilor să folosească adrese de e-mail random cu care să se înscrie pe diferite platforme, emailurile trimise către acestea ajungând tot în inbox-ul principal. Cam ce face Google de mulți ani prin folosirea ”+”-ului în adresele de email (Ex: [email protected] ajunge tot în inbox-ul [email protected]).
  📩 Apple va introduce Mail Privacy Protection. Aceste feature va împiedica expeditorii să folosească pixeli pentru a urmări ratele de deschidere. În plus, va masca adresa IP a utilizatorului pentru a împiedica expeditorii să cunoască locația lui.
  Citește în detaliu despre fiecare în parte aici.
 • Restricțiile înseamnă că minatul de bitcoin ar putea să se mute din China, care gestiona 75% din capacitatea de mining a lumii înainte de modificarea legislației.
 • Top 10 momente ridicole din retail din 2021. Unul dintre ele este când Victoria’s Secret a încercat să devină politically correct. 😒
 • În Norvegia, 60% din mașinile noi vândute sunt vehicule electrice. O sursă vastă de resurse regenerabile – și anume hidroenergia – este un motiv important pentru succesul țării în adopția acestui tip de automobile.
 • Alex Cooper a început podcastul Call Her Daddy acum 3 ani. Acesta tocmai s-a vândut către Spotify pentru 60 de milioane de dolari. Vezi aici povestea pe scurt a acestui succes.
 • Harta National Geographic prezintă conductele de petrol și gaze care duc din Rusia către Europa. Dacă vrem să înțelegem tensiunile geopolitice din regiune, această hartă ne poate ajuta. Noua tendință de a adopta surse regenerabile de energie în Europa este tot un pas spre independența geopolitică.

 


Principiul MAYA

 • novația ar trebui să ofere suficientă familiaritate pentru a putea fi ușor de adoptat.MAYA este un principiu prin care produsele ar trebui create în așa fel încât utilizatorii să și le însușească fără efort.

  Cu MAYA (Most Advanced, Yet Acceptable) poți crea produse sau servicii care oferă suficient din ceea ce oamenii folosesc și înțeleg deja (familiaritate), dar cu suficiente caracteristici noi, ușor de adoptat.

  Cum să urmărești principiul MAYA

  •  Fă un research despre consumatorii finali și recunoaște produsele și patternurile cu care sunt deja familiarizați.
  • Noul tău design este curat și simplu. Nu trebuie studiat mult timp pentru a-l folosi.
  • Noul tău design adaugă atât de multă valoare încât merită parcursă acea curbă mică de învățare.

  Apelează la concepte familiare

  Dacă vrei să ajuți pe cineva să înțeleagă de ce are nevoie de produsul tău, trebuie mai întâi să-ți faci o idee de nivelul de calificare actual al persoanei în ceea ce privește subiectul respectiv, și să te raportezi la conceptele cu care aceasta este obișnuită.

  Updates

  Dacă îți actualizezi produsul, fă mici modificări graduale. Dacă schimbi brusc tot, s-ar putea ca oamenii să nu se adapteze.

  Exemplu:

 


✨ Campanii cool: Expiration date

 

Multe specii pe cale de dispariție pot dispărea până la expirarea cardului tău. Mastercard, în parteneriat cu Conservation International, fac din data de expirare a cardului un instrument de awareness cu privire la protejarea faunei.

Programul Wildlife Impact Card permite consumatorilor să facă donații pentru această cauză. La înscrierea fiecărui card ilustrat cu un diferit animal pe cale de dispariție, Mastercard donează 1 euro pentru Conservation International.

Leave a Reply