Skip to main content

Bine te-am reg─âsit!

Te-ai fi g├óndit vreodat─â c─â dosarele cu ╚Öin─â vor salva vie╚Ťi? S─âpt─âm├óna asta a avut loc un atac cibernetic la Spitalul Witting din Bucure╚Öti. Hackerii au cerut o r─âscump─ârare ├«n schimbul debloc─ârii sistemelor informatice, dar spitalul a refuzat s─â pl─âteasc─â┬á– au ├«nceput s─â foloseasc─â din nou registrele scrise de m├ón─â ╚Öi nu au fost afecta╚Ťi cu absolut nimic.

Alte ╚Ötiri de genul acesta, din mediul digital ├«ns─â, g─âse╚Öti mai jos. Lectur─â pl─âcut─â! ­čŚ×

├Än edi╚Ťia de azi:

 • De ce este bine pentru cre╚Öterea audien╚Ťei tale s─â ├«╚Ťi g─âse╚Öti un inamic?
 • IKEA ├«╚Ťi permite s─â pl─âte╚Öti produsele cu timp, nu cu bani.
 • Pinduoduo, cea mai recent─â aplica╚Ťie chinez─â de ecommerce ╚Öi cea mai rapid─â cre╚Ötere din istorie.
 • Ne lu─âm la revedere de la Excel?
 • A ap─ârut un nou model de baterie ieftin─â ╚Öi durabil─â, realizat─â din cel mai comun material.
 • De acum po╚Ťi salva story-urile ca drafts pe Instagram
 • Explore de pe Instagram se transform─â ├«n TikTok?┬á­čÖä
 • Efecte vocale pe Twitter pentru speakerii mai ru╚Öino╚Öi.

 

Digital & Media

 • Dezinformarea pl─âtit─â, o industrie care opereaz─â din umbr─â, este ├«n plin─â expansiune. Firmele clandestine se amestec─â ├«n alegeri ╚Öi promoveaz─â informa╚Ťii false ├«n numele clien╚Ťilor care nu fac dec├ót s─â nege. Se construie╚Öte, astfel, o lume a irealit─â╚Ťii.
 • Facebook a decis c─â grupurile credincioase sunt bune pentru afaceri. Platforma ├«╚Ťi vrea acum ╚Öi┬árug─âciunile.
 • Experimentele Twitter┬ácontinu─â. Ne-am desp─âr╚Ťit repede de Fleets (story-uri pe Twitter), iar compania a trecut la o alt─â caracteristic─â:┬áupvotes┬á╚Öi┬ádownvotes. Twitter a declarat c─â desf─â╚Öoar─â un ÔÇ×mic experiment de cercetareÔÇŁ pentru a testa butoanele din r─âspunsuri. Ce ╚Ötim p├ón─â acum:
  – Butoanele ÔČć´ŞĆ ╚Öi ÔČç´ŞĆ sunt disponibile momentan doar pentru unii utilizatori iOS.
  – Twitter testeaza ╚Öi┬áfelul ├«n care apar – unii oameni vor vedea s─âge╚Ťi, ├«n timp ce al╚Ťii vor vedea emojis cu thumbs up/down.
  – Voturile negative nu sunt publice ├«n acest moment, iar voturile pozitive apar ca ÔÇ×aprecieriÔÇŁ.
  – Platforma a spus c─â ÔÇ×voturile nu vor schimba ordinea r─âspunsurilorÔÇŁ.
 • YouTube lanseaz─â┬áSuper Thanks. Func╚Ťia permite utilizatorilor s─â aplaude virtual un creator, aleg├ónd una dintre cele patru op╚Ťiuni de pre╚Ť, cuprinse ├«ntre 2 ╚Öi 50 de dolari. C├ónd un utilizator achizi╚Ťioneaz─â una dintre aceste patru op╚Ťiuni, va vedea o anima╚Ťie cu estetic─â de s─ârb─âtoare pe ecran, iar un comentariu colorat cu numele lor va ap─ârea sub videoclip ├«n sec╚Ťiunea de comentarii. Creatorii vor putea r─âspunde la aceste mesaje ├«n acela╚Öi mod ├«n care pot r─âspunde la comentarii obi╚Önuite.
 • Via╚Ťa ar fi mult mai u╚Öoar─â dac─â am putea salva schi╚Ťe pe stories a╚Öa cum facem la post─âri obi╚Önuite.┬áInstagram Stories Drafts┬ásunt acum disponibile pentru to╚Ťi utilizatorii!

Instagram Stories Drafts

 • YouTube┬áadaug─â noi tab-uri cu informa╚Ťii despre sursele cu specific de s─ân─âtate pentru videoclipuri. Asta ajut─â spectatorii s─â identifice acele videoclipuri cu informa╚Ťii de la autorit─â╚Ťile de ├«ncredere.
 • Parteneriatul┬áFacebook cu Coursera┬áofer─â traininguri de formare a abilit─â╚Ťilor digitale.
 • Instagram extinde┬áInsights Data┬ála 60 de zile, oferind mai mult─â capacitate analitic─â.
 • Instagram┬átesteaz─â o prezentare a fluxului vertical asem─ân─âtor cu TikTok pentru Explore.
 • Google┬áadaug─â noi explica╚Ťii ├«n rezultatele c─âut─ârii, care prezint─â motivul pentru care vezi fiecare rezultat ├«n parte.
 • Twitter testeaz─â noi op╚Ťiuni de┬áefecte vocale┬ápentru Spaces, care i-ar putea ajuta pe vorbitori s─â fie mai pu╚Ťin anxio╚Öi.

 

Puterea unui du╚Öman (├«n dezvoltarea audien╚Ťei)

crestere audienta social media

 

De ce Oana Zăvoranu îi ia la rost pe influenceri? De ce Dana Budeanu judecă pe toată lumea? De ce Coca Cola și Pepsi sunt branduri rivale? De ce în Coreea de Nord oamenilor li se repetă mereu aceeasi poveste cu Statele Unite, care sunt dușmani de moarte ai regimului? Toate acestea au în comun aceeași psihologie.

Un inamic este o dinamic─â de care avem nevoie.

Inamicul este la fel de eficient ├«n adunarea trupelor la r─âzboi, ca ├«n adunarea spectatorilor ├«n fa╚Ťa ecranelor televizorului.

Uit─â-te la popularitatea wrestlingului. WWE are o audien╚Ť─â mai mare dec├ót Super Bowl ╚Öi este al treilea cel mai urm─ârit sport din SUA.

De ce? Ce atrage milioane de oameni s─â urm─âreasc─â un sport FAKE? Secretul succesului WWE se g─âse╚Öte ├«n existen╚Ťa antagonistului.

├Än timpul meciurilor, ├«ntotdeauna exist─â un lupt─âtor care joac─â rolul tic─âlosului. El (sau ea) ac╚Ťioneaz─â ca antagonist al eroilor (ÔÇ×b─âie╚Ťii buniÔÇŁ). Acesta stimuleaz─â ÔÇ×mul╚Ťimea la ur─â ╚Öi implic─â, ├«n general, ├«n╚Öel─âciune ╚Öi aproape orice alt mod de comportament social inacceptabilÔÇŁ. El are rolul de a fi combustibilul pentru dram─â. Cei mai mari povestitori ╚Öi lideri de comunit─â╚Ťi ├«n╚Ťeleg acest lucru.

Sociologul Georg Simmel a sus╚Ťinut c─â nimic nu une╚Öte o comunitate a╚Öa cum o face un du╚Öman comun. Cercet─ârile efectuate de psihologul Mark Landau au constatat c─â a avea un inamic ofer─â beneficii psihologice. C─â oamenii ÔÇ×creeaz─â du╚Ömani pentru a men╚Ťine o viziune stabil─â, coerent─â ╚Öi clar─â asupra lumii. Acest lucru se datoreaz─â faptului c─â pot atribui aspectele negative ale lumii (care sunt inevitabile) acestor inamiciÔÇŁ.

Pe scurt, avem nevoie de un du╚Öman. Indiferent dac─â este vorba de o rivalitate prietenoas─â sau de o ÔÇ×du╚Öm─ânie de moarteÔÇŁ. Inamicii ne dau un scop. Oricine ├«n╚Ťelege asta, fie c─â este vorba de influenceri sau de revolu╚Ťionari, poate propulsa audien╚Ťa c─âtre un scop comun.

De aceea, oamenii se vor uita ├«n continuare la cei care ╚Öi-au asumat rolul de personaje negative. Pentru c─â, de╚Öi controversate, propulseaz─â ni╚Öte valori pe care audien╚Ťa ori le accept─â, ori le neag─â. Indiferent de inten╚Ťia cu care publicul se uit─â, cert e c─â se uit─â. Iar audien╚Ťa se dezvolt─â.

Iar rivalitatea dintre Coca-Cola ╚Öi PepsiCo nu este o form─â de r─âzboi: este un oligopol competitiv (pia╚Ť─â monopolizat─â de un num─âr redus de mari produc─âtori). Am putea spune chiar c─â este un duopol, deoarece cele dou─â firme controleaz─â aproape ├«ntreaga pia╚Ť─â de soda drinks. Este o chestiune de imagine, divertisment ╚Öi diferen╚Ťiere.

Citește articolul complet și alte exemple aici.


 

Business & Tehnologie

 • Mastercard este ├«n parteneriat cu Circle pentru a facilita trecerea de la┬ácripto la┬ábani fiat.
 • Amazon┬áva integra pl─â╚Ťile Bitcoin ╚Öi va lansa propriul token p├ón─â ├«n 2022.
 • Farm Bank le permitea juc─âtorilor s─â c├ó╚Ötige bani, sprijinind ├«n acela╚Öi timp ferme reale.┬áCEO-ul a disp─ârut┬ácu 80 de milioane de dolari.
 • De ce sunt acum at├ót de scumpe ma╚Öinile uzate?┬áAcest vizual┬á├«╚Ťi va explica cum vehiculele second-hand au devenit cea mai recent─â victim─â a problemei lan╚Ťurilor de aprovizionare ╚Öi a lipsei semiconductorilor.
 • Pinduoduo┬áeste cea mai recent─â aplica╚Ťie care amenin╚Ť─â dominan╚Ťa Alibaba ├«n lumea comer╚Ťului chinez.Cre╚Öterea meteoric─â a lui Pinduoduo este f─âr─â precedent. ├Än doar 6 ani, compania, fondat─â de Colin Huang ├«n 2015, a atins venituri de 9,2 miliarde de dolari – cea mai rapid─â┬ácre╚Ötere a veniturilor din istorie. A atins valoarea maxim─â de 100 miliarde de dolari mai rapid dec├ót orice alt─â companie la nivel mondial.PDD este acum cea mai mare platform─â de ecommerce prin num─ârul de cump─âr─âtori activi. ├Än primul trimestru al anului 2021, a raportat c─â a avut 824 milioane de cump─âr─âtori activi ├«n ultimele 12 luni, dep─â╚Öind chiar gigantul Alibaba.Pinduoduo nu este doar un v├ónz─âtor de fructe sau o pia╚Ť─â de bunuri low-end. Este construit ca un motor multifunc╚Ťional ├«n care po╚Ťi g─âsi orice produs, de la fructe la mod─â, de la fizic la digital.Motorul are dou─â p─âr╚Ťi interconectate: Interactive Ecommerce din partea cererii, ╚Öi Consumer-to-Manufacturer (C2M) din partea ofertei.Interactive Ecommerce este un termen inventat de Matthew Brennan pentru a ÔÇ×combina comunitatea, divertismentul ╚Öi recomandarea, oferindu-le utilizatorilor finali o mai bun─â valoare a banilor.ÔÇŁ

crestere pinduoduo

 

  • Excel este considerat cel mai popular ÔÇ×limbaj de programareÔÇŁ din lume, cu aproximativ 750 de milioane de utilizatori globali (spre deosebire de 10,7 milioane de utilizatori Javascript ├«n┬á2018). De ani de zile, companiile din ├«ntreaga lume ├«ncearc─â s─â-╚Öi fac─â echipele s─â ├«nlocuiasc─â Microsoft Excel. Angaja╚Ťii nu sunt chiar de aceea╚Öi p─ârere.Este posibil ca lucrurile s─â se schimbe acum, pentru c─â munca la distan╚Ť─â face ca punctele slabe ale Excel s─â fie mai evidente, conform┬áThe Wall Street Journal. Directorii financiari indic─â 3 probleme cheie:- Echipele folosesc Excel la sarcini pentru care programul nu e neap─ârat potrivit.
   – Introducerea manual─â a datelor ├«n Excel consum─â mult timp.
   – Lucrul la distan╚Ť─â a f─âcut ca mai multe erori s─â treac─â neobservate (introducerea datelor este mult mai dificil─â cu Netflix ├«n fundal).Ca rezultat, corpora╚Ťiile caut─â platforme care automatizeaz─â colectarea ╚Öi analiza datelor, inclusiv SAP, Oracle, Anaplan ╚Öi Workiva.
  • Pentru prima dat─â c├ónd putem spune c─â lipsa digitaliz─ârii ├«n Rom├ónia ne-a fost oarecum util─â. Spitalul Witting din Bucure╚Öti a fost ╚Ťinta unui┬áatac cibernetic┬áde tip ransomware, ├«n urma c─âruia i-a fost cerut─â o r─âscump─ârare pentru decriptarea datelor de pe servere. ÔÇ×Cu toate acestea, activitatea curent─â a spitalului nu a fost ├«ntrerupt─â, continuitatea fiind asigurat─â prin utilizarea registrelor offlineÔÇŁ, precizeaz─â SRI.
  • Spionii chinezi┬áexploateaz─â routerele pentru a ├«ncerca s─â atace sisteme ale companiilor franceze, m─ârturise╚Öte o agen╚Ťie cibernetic─â.
  • Un startup de 4 ani spune c─â a construit o┬ábaterie ieftin─â┬ácare poate elimina energie timp de zile ├«ntregi folosind unul dintre cele mai comune elemente de pe P─âm├ónt: fierul.
  • ├Än ciuda provoc─ârilor cauzate de lan╚Ťurile de aprovizionare ÔÇ×cum ar fi lipsa h├órtiei igienice, dar la scar─â epic─âÔÇŁ – ├«n cuvintele lui Elon Musk -, Tesla a ob╚Ťinut profit, venituri ╚Öi livr─âri┬árecord┬á├«n trimestrul trecut.

 

Buy With Your Time

campanie ikea

IKEA permite clien╚Ťilor s─â┬ápl─âteasc─â produsele cu timpul lor. Da, a╚Öa este: cu c├ót clien╚Ťii petrec mai mult timp c─âl─âtorind spre sau ├«n IKEA, cu at├ót pot cump─âra mai mult.

├Än februarie 2020, IKEA Dubai a desf─â╚Öurat o campanie care le-a permis clien╚Ťilor s─â ├«╚Öi cheltuiasc─â timpul ca moned─â, ar─ât├ónd pur ╚Öi simplu personalului IKEA la checkout traseul pe Google Maps ca dovad─â.

Numit─â „Buy With Your Time”, ideea din spatele noii promo╚Ťii este c─â majoritatea clien╚Ťilor petrec de obicei exagerat de mult timp pe drumul spre punctele de v├ónzare IKEA, pentru c─â respectivele puncte se afl─â la periferia ora╚Öelor.

Aceast─â nou─â campanie ├«ncurajeaz─â poten╚Ťialii clien╚Ťi s─â viziteze IKEA mai frecvent, ╚Öi s─â petreac─â mai mult timp ├«n magazinele IKEA, ceea ce, la r├óndul s─âu, ├«i va ├«ncuraja s─â cumpere mai multe produse.